API — hvad er det og hvad kan du bruge det til?

En API (Application Programming Interface) er et afgørende værktøj i den moderne softwareudvikling, der giver mulighed for integration mellem forskellige applikationer, tjenester og platforme.

En API kort fortalt

Kort fortalt er en API et system, der kan modtage og udlevere information. API'en består af en eller flere “endpoints”, som man kan benytte via API kald.

Forestil dig en blanket på et A4 ark. Blanketten indeholder forskellige rubrikker, som skal udfyldes med informationer. Et endpoint er lidt ligesom sådan en blanket. Når man afleverer blanketten (laver et API kald), verificerer API'en informationerne og giver et svar tilbage.

Hvis informationerne er korrekte, får man den information, som man bad om eller en besked om at transaktionen er gået igennem.

Hvert endpoint vil typisk have hver sine krav til informationerne, der skal sendes med.
API kort fortalt

API eksempel.

En API er en veldefineret grænseflade, forstået på den måde, at alle endpoints typisk vil være veldokumenterede i dokumentationen.

En API er en veldefineret grænseflade, der gør livet lettere for udviklere og programmører, der ønsker at forbinde systemer.

Det kan spare dig rigtig mange arbejdstimer i den lange ende,

Det fede ved API'er er ikke kun deres tekniske aspekter. De har også økonomisk værdi, da de kan åbne op for forretningsmuligheder og partnerskaber. Virksomheder kan udnytte deres API'er til at skabe et økosystem omkring deres produkter eller tjenester, hvor andre virksomheder kan integrere og udvide funktionaliteten. Dette kan skabe synergier og åbne døre for nye forretningsmodeller.

Forskellige typer API'er

Selvom der findes et væld af forskellige API'er, der er unikke på hver deres måde, kan man alligevel inddele dem i nogle overordnede kategorier, hvor der også typisk vil være flere leverandører at vælge i mellem.

Betalingsgateway API'er

Populære betalingsløsninger såsom Stripe, MobilePay, og Quickpay gør det muligt for virksomheder at integrere online betalinger i deres applikationer og hjemmesider.

Sociale medie API'er

Platforme såsom Facebook, Twitter, Instragram og LinkedIn giver udviklere adgang til deres API'er, så applikationer kan integreres med og benytte sociale medier, f.eks. til at dele indhold.
API eksempel for en webshop

API eksempel for en webshop.

Kort- og placeringstjeneste API'er

Tjenester som Google Maps, OpenStreetMap gør det muligt at integrere kort, placeringssøgning, rutevejledning og geografiske oplysninger i applikationer.

Cloud-tjeneste API'er

Populære cloud-tjenester som Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, og Google Cloud Platform (GCP) tilbyder et bredt udvalg af API'er til at administrere og benytte forskellige cloud-baserede tjenester, såsom databaser, lagring, og kunstig intelligens.

Finansielle API'er

Banker, regnskabsprogrammer mm. stiller typisk API'er tilrådighed, så udviklere har adgang til handelsfunktioner, betalinger og finansielle oplysninger. Det kunne f.eks. være automatisk bogføring i din webshop.

API sikkerhed

Når man arbejder med API'er, er det vigtigt, at det foregår sikkert, da der typisk indgår sensitiv information. Typisk vil alle med adgang til API'en have hver deres unikke nøgle, hvor man selv definerer, hvem der kan få en nøgle. På den måde kan man kende forskel på brugerne af API'en samtidig med at kun godkendte personer får adgang.

Derudover vil al kommunikation foregå gennem kryptering, hvor man typisk bruger asymmetrisk kryptering, også kaldet public-key kryptering. Asymmetrisk kryptering foregår ved, at den der gerne vil modtage information stiller en offentlig nøgle til rådighed, som kan bruges til at kryptere en besked. Beskeden kan kun dekrypteres med modtagerens private nøgle, som kun modtageren kender. På den måde bliver al trafikken mellem parterne krypteret og vil være ulæselig for uvedkommende. Det kan kun anbefales at køre med stærk kryptering.

API udvikling hos Webudvikleren

Med vores kompetencer og erfaringer indenfor webudvikling, har vi integreret rigtig mange forskellige API'er gennem tidens løb. Vi har stor erfaring med integrationen af f.eks. Quickpay, Safeticket, Stripe mm. Skulle det sjældne tilfælde opstå, at vi skal udvikle op imod en API, som vi ikke har arbejdet med før, så frygt ikke — vi har masser erfaring at drage nytte af. Vi har stor erfaring med at bygge egne API og API integrationer i Laravel.

Læs mere om API udvikling →
Eksempel API kald

Eksempel API kald.




Kan vi hjælpe dig?

Passer vores kompetencer på dit projekt? Lad os drikke en kop kaffe og drøfte mulighederne for samarbejde. Det koster nemlig ikke noget at spørge, og vi kommer hellere end gerne med et uforpligtende tilbud på dit næste projekt.

Vi sidder klar på hej@webudvikleren.dk eller 50 30 88 70. Du kan selvfølgelig også udfylde kontaktformularen her til højre, så ringer vi dig op.

Vi ser frem til at høre fra dig!


Philip Sørensen
Philip Sørensen
Full-stack webudvikler
Captcha